Informatie

 

Maretakken (Viscum Album) zijn halfparasieten, die water en mineralen aan hun gastheer onttrekken. Ze groeien gewoonlijk op zijtakken van het bovenste deel van de boom.
De bezemachtige plant bestaat uit groenachtig, regelmatig gevormde takken op een korte stam. De bleekgroene bladeren zitten als kleine propellers aan het eind van de stengels.
Ze blijven gedurende de hele winter groen. Op de plaats waar de stengel zich vertakt, verschijnen in de lente zeer kleine mannelijke en vrouwelijke bloemen die zich ontwikkelen tot witte,
kogelronde bessen op de vrouwelijke planten. De verspreiding van de zaden geschiedt in het wild door vogels. Ze eten de zaden in de oksel van een boomtak waar het zaad blijft liggen en ontkiemt.
De zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag. Vandaar dat deze plant ook wel Vogellijm wordt genoemd. Maretakken komen algemeen voor in Europa, noordelijk tot aan Nederland en Noord-Duitsland. In Nederland zijn ze wettelijk beschermd.

Mythen en Sagen

Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant, die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde. Volgens Plinius de Oudere sneed een in wit geklede druïde in de midwinterceremonie met een gouden sikkel de maretak uit de heilige eik. De afgesneden plant mocht de grond niet raken en werd in witte doeken opgevangen. Daarna slachtte hij de offerdieren en dompelde de maretak in water dat dan als bescherming tegen ziekten en onheil werd gebruikt. De offergaven waren bestemd voor de geesten van de vruchtbaarheid, zoals de godin Freya.

 De Maretak werd in de oudheid gebruikt voor de bescherming tegen bliksem, ziekte en ongeluk van allerlei soorten. Het werd gedragen of geplaatst op de aangewezen plaats voor deze doelen.

 Maretak werd graag gedragen voor geluk tijdens het jagen, en vrouwen droegen het om makkelijker zwanger te worden. Het werd zelfs gebruikt in rituelen om onsterfelijkheid te verkrijgen en om sloten te openen. Als het vlakbij een slaapkamerdeur werd geplaatst was dat voor een rustige slaap met mooie dromen.

Ook nu nog staat de Maretak als geneesmiddel bekend, maar wordt het toch voornamelijk als decoratie gebruikt. Het is algemeen bekend dat je iemand ongestraft mag kussen onder een Maretak.